Èczema o dermatitis de mans

.
Què és l’èczema o dermatitis de mans?

L’èczema (també anomenat dermatitis) és una inflamació de la pell caracteritzada per envermelliment, descamació i picor. Quan és més intens, poden aparèixer butllofetes amb líquid que piquen molt, i clivelles. A les mans, sol deure’s al contacte continuat amb aigua, sabons i productes químics irritants o que desencadenen reaccions al·lèrgiques.

Quines són les causes de l’èczema o dermatitis de mans?

Els èczemes de contacte de les mans es diferencien en dos tipus segons el seu origen: irritatiu o al·lèrgic.

El més freqüent és l’èczema irritatiu, és a dir, aquell causat per factors irritants. La causa més freqüent d’aquesta dermatitis és el rentat de mans, dit en altres paraules, l’ús freqüent o excessiu d’aigua i sabons. També hi ha altres factors ambientals, com el fred, o productes químics a més dels sabons, que ressequen i irriten la pell.

Certes professions tenen una alta freqüència d’aquesta malaltia, com ara mestresses de casa, personal de neteja, personal sanitari, cuidadors, agricultors, treballadors de la construcció, etc.

L’altre tipus, l’èczema de contacte al·lèrgic, es produeix per què el pacient s’ha fet al·lèrgic a algun component químic. Són exemples, l’al·lèrgia al níquel en individus que no toleren la bijuteria, l’al·lèrgia a fragàncies en pacients que fan servir cosmètics i perfums, l’al·lèrgia als tints en perruqueres, l’al·lèrgia al crom en treballadors de la construcció i de la pell, etc.

Tindré èczema tota la vida?
És necessari fer proves d’al·lèrgia?
Com puc evitar la dermatitis o millorar els símptomes?

Més informació descarregant la fitxa de consells en format pdf:

Descarregar consell èczema o dermatitis de mans