Retinol

Què és el retinol i per què es fa servir?

El retinol és una substància que pertany a la família de derivats de la vitamina A.

Actua sobre la pell de diverses maneres: incrementa la producció de col·làgen, fibres el·làstiques i àcid hialurònic, redueix taques i arrugues fines, incrementa la tersura i lluminositat de la pell, redueix els porus, les cicatrius d’acne i la secreció de sèbum. 

Per a molts pacients, l’ús de cremes amb formes actives de retinol a concentracions elevades suposa un abans i un després en l’aspecte de la pell.

Podeu adquirir aquests productes amb retinol a través de la web clinicstore.es. Enviament a domicili gratuït. Sol·liciteu el vostre codi personal durant la consulta o escriviu un correu a info@drherrero.es

Tots els retinoides d’ús tòpic són iguals?

No. Hi ha múltiples formes químiques (àcid retinoic, retinol, retinaldèhid, entre d’altres), cadascuna amb unes característiques diferents.

A més, el vehicle en què està formulat el retinoide també afecta sensiblement la seva eficàcia i seguretat.

Hi ha disponibles múltiples productes cosmètics comercialitzats amb retinol, molts d’ells amb formes químiques poc actives o inestables, i, per tant, poc o gens eficaces.

Quins efectes indesitjables puc notar a l’inici del tractament?

El retinol a concentracions actives produeix freqüentment un efecte peeling durant les primeres 4 a 6 setmanes de tractament. Aquest efecte és completament normal, i es coneix amb el nom de “retinització”

Aquests efectes consisteixen en sequedat, tibantor, vermellor, descamació, picor o coïssor, que poden ser minimitzats seguint les recomanacions que us donem a continuació.

Aquestes molèsties són temporals i disminueixen progressivament a mesura que la pell s’acostuma al retinol.

Si no noteu cap irritació durant aquest temps, augmenteu la concentració de retinol del producte que us han prescrit.

Com puc alleujar els efectes irritatius del retinol?

Per reduir aquests efectes, seguiu els consells següents:

  • Apliqueu-lo exclusivament a la nit.
  • Comenceu per la concentració de retinol que us hagi prescrit el dermatòleg.
  • Apliqueu la quantitat mínima necessària de producte. 
  • Eviteu contorn d’ulls, llavis i coll o escot. Si alguna zona s’irrita massa, es pot posar una mica de crema hidratant prèviament al retinol per disminuir-ne l’absorció.
  • No comenci usant-ho diàriament. Per exemple, apliqueu-lo només 2 nits per setmana durant les primeres 2 setmanes. Incrementi’l a 3 nits per setmana durant les 2 setmanes següents, i a dies alterns durant les 2 setmanes posteriors. A partir de la 7a setmana podeu aplicar-lo diàriament. Recordeu: no hi ha pressa. No passa res si descansa algun dia més si és necessari.
  • Utilitzeu una bona crema hidratant-nutritiva cada matí, així com les nits que no utilitzeu el producte amb retinol, i sempre que necessiteu per la sequedat o irritació. 
  • No utilitzeu exfoliants ni scrubs, i eviteu el raig directe de la dutxa sobre la cara i l’aigua molt calenta, especialment durant el període d’adaptació al retinol (primeres 6 setmanes)
  • No realitzeu peelings cosmètics o mèdics.

Retinol - Dr.Herrero

Quines altres mesures he de prendre durant el tractament amb retinol?

Apliqueu-vos un protector solar de factor 50 cada matí, directament sobre la pell o sobre la crema o sèrum hidratant. Apliqueu-lo més vegades si cal durant els mesos més assolellats.

L’exposició a raigs UVA artificials està prohibida.

En períodes de clima invernal amb fred intens, vent, baixa humitat ambiental, estades o esports a alta muntanya, la seva pell pot patir més sequedat i irritació. En aquest cas, podeu reduir la freqüència d’aplicació puntualment i intensificar l’ús de cremes hidratants-calmants.

Quins productes he d’evitar si m’estic aplicant retinol?

És recomanable evitar l’ús simultani de productes amb cert poder irritatiu (com els alfa-hidroxiàcids, àcid glicòlic, altres retinoides, àcid salicílic, peròxid de benzoil, exfoliants intensos) especialment durant el període d’adaptació al retinol (primeres 6 setmanes)

Quins productes puc combinar amb retinol a les meves rutines diàries?

Un cop la pell toleri el retinol, l’addició de cosmètics amb vitamina C, vitamina E, pèptids, antioxidants, i altres ingredients actius, poden millorar els efectes positius del retinol.

El retinol és totalment compatible amb altres tractaments estètics com fillers (àcid hialurònic, etc.) i bòtox.

retinízate - Dr. Herrero  - Dermatólogo - Retinol

I si suspenc el tractament amb retinol?

El recomanable és mantenir-lo a llarg termini si es vol mantenir els beneficis aconseguits en l’aspecte de la pell. No obstant això, si ho suspengués, no tindria cap repercussió negativa sobre la seva salut.

Això sí, si decidiu reiniciar-lo més endavant després d’un període prol·longat de descans, torneu a fer la pauta d’aplicació gradual del producte abans descrita.

Algunes persones no poden fer servir retinol?

Com que és un producte d’aplicació tòpica, acceptat per al seu ús en productes cosmètics, no hi ha un risc mèdic rellevant. No obstant això, no es recomana en pacients embarassades.

De manera infreqüent, hi ha pacients que poden no tolerar el retinol pel seu efecte irritant, especialment en persones amb pell altament sensible o amb malalties de la pell no controlades.

Podeu adquirir aquests productes amb retinol a través de la web clinicstore.es. Enviament a domicili gratuït. Sol·liciteu el vostre codi personal durant la consulta o escriviu un correu a info@drherrero.es

drherrero-zo-skin-health-retinol