Què és l’impetigen?
L’impetigen és una infecció comuna i força contagiosa de la pell que produeixen dos bacteris: l’estreptococ i l’estafilococ.
A qui afecta? Com s’agafa?
Pot afectar qualsevol persona a qualsevol edat, però els nens de 2 a 6 anys són la població que més freqüentment pateix aquesta infecció (especialment si estan en guarderies, escoles, de colònies amb altres nens, fan esports de contacte, etc.)
L’impetigen s’encomana per contacte directe entre persones (pell amb pell) o per compartir la banyera, peces de roba i tovalloles de persones afectes.
Els ambients humits i càlids afavoreixen l’aparició de l’impetigen, per aquest motiu és molt més freqüent durant l’estiu.
Contràriament al què es pensa, les mascotes no contagien l’impetigen humà.
Certes persones amb ferides a la pell tenen més risc d’agafar un impetigen, per exemple, els nens amb èczema atòpic amb molta picor i gratat intens, o pacients que estan passant la varicel·la.
Com es manifesta l’impetigen?
L’impetigen comença en forma de ferides, butllofes i/o crostes que creixen en pocs dies.
En alguns casos, apareixen butllofetes que quan es trenquen deixen anar un líquid transparent groguenc que ràpidament s’asseca deixant crostes.
L’impetigen no sol deixar cicatriu quan es cura, a no ser que el pacient s’hagi fet alguna ferida més profunda al gratar-se.
He de prendre alguna mesura especial per evitar el contagi a altres persones?
Doncs sí, l’impetigen és força contagiós. Per això és important diagnosticar-lo aviat i començar el tractament precoçment.
En el cas de nens, recomanem les mesures següents per evitar el contagi d’altres nens o persones properes: evitar que el nen o nena es banyi alhora amb els germans o familiars, no compartir roba, tovalloles ni joguines, no dormir en el mateix llit, rentar diàriament tant la roba de dia com la de llit, i evitar el contacte directe amb les lesions d’impetigen que estiguin actives (humides o amb crosta)
Quan pot tornar el nen/a a col·legi?
Ha de passar un mínim de 48-72 hores després de l’inici del tractament perquè les lesions no siguin contagioses. Durant aquest temps és recomanable que el nen no vagi a col·legi ni faci esports d’equip o de contacte ni activitats extraescolars. El vostre dermatòleg pot estendre aquest període si és necessari.
En el cas dels adults, no calen aquestes mesures d’aïllament. El malalt adult haurà d’evitar el contacte físic amb altres persones, evitar esports de contacte, cobrir les ferides i crostes d’impetigen amb roba o apòsits nets, i rentar-se les mans freqüentment.
He d’anar al metge necessàriament?
Sí. Habitualment l’impetigen és una infecció banal que es resol amb tractament en pocs dies o setmanes, però en algun cas es pot estendre i suposar un problema mèdic.
Els dermatòlegs i els pediatres són els especialistes més acostumats a identificar i tractar aquesta infecció.
Com es tracta? Quines cures he de seguir?
El tractament mèdic es basa en pomades antibiòtiques, i en casos recalcitrants o amb moltes lesions, amb un antibiòtic per via oral. És fonamental que l’aplicació de la pomada es realitzi almenys 3-4 vegades al dia, cobrint bé totes les lesions, i aprofitar el bany del nen per estovar les crostes i que saltin.
Els bacteris sovint colonitzen els orificis nasals. Per aquest motiu és probable que el vostre metge us recomani aplicar una pomada antibiòtica també en aquesta zona.
Els nens afectats amb impetigen poden banyar-se o dutxar-se normalment. Recomanem un bany d’uns minuts per què l’aigua estovi les crostes, i així després poder retirar-les suaument amb aigua i sabó o una gaseta o tovalloleta humida. No deixeu mai sense vigilància un nen petit dins o a prop d’una banyera.
No feu patir el nen a l’hora de retirar les crostes. Si no salten immediatament per què estan molt enganxades, no passa res; ja saltaran més endavant en una altra cura o bany.
No us preocupeu si les crostes es tornen a formar en qüestió de minuts o hores: com a dermatòleg i també pare de dos nens que han passat l’impetigen amb anterioritat, us recomano molta paciència i constància!
És fonamental aprofitar el moment de la higiene diària del nen o nena per explorar tot el cos i no deixar cap lesió sospitosa sense tractar: l’impetigen pot afectar qualsevol part del cos i no és infreqüent veure clapes a zones cobertes com els genitals, natges, zona perianal, aixelles i altres plecs.
És important mantenir les ungles dels nens curtes i rentar-li les mans freqüentment.
És fonamental posar també la pomada a qualsevol lesió a la pell que pugui suposar l’inici d’una nova clapa d’impetigen: petits granets, esgarrapades, butllofetes o picades, s’hauran de tractar com si fossin lesions incipients d’impetigen.
Cobrir les ferides i crostes d’impetigen amb apòsits nets (especialment durant el període de descans nocturn) pot prevenir que s’escampin i afavorir que curin més ràpidament. En cas de fer-ho, és important retirar els apòsits a cada cura, netejar, reaplicar la crema i si escau, tornar a tapar amb un nou apòsit.