Skip to main content

Ja ha arribat el bon temps i amb ell, el sol, els banys, els dies llargs i les activitats exteriors.

Què passa amb la nostra pell? Si ens mirem al mirall, veurem les empremtes de les experiències vitals acumulades, entre elles, la petjada del sol, traduït en una pell més fina, seca, amb arruguetes, taques, alguna berruga que sobresurt…

L’envelliment de la pell es produeix per dos factors fonamentals: el pas dels anys –en un 20%–, i el sol, responsable del 80% dels signes d’envelliment cutani.

Amb aquesta idea aclarida, un ja s’imagina que, si s’hagués protegit molt bé del sol de nens o joves, ara lluiríem una pell molt més ferma, menys arrugada, amb moltes menys taques i berrugues, i segurament, sense aquell petit carcinoma que em van detectar fa uns anys i que em van haver d’operar. Cap culpabilitat!

Eren altres temps, en què els efectes nocius del sol eren desconeguts, i un esperava amb il·lusió la primera cremada estival i l’olor típica de l’aftersun, senyals inequívocs que les vacances estaven a la vista!

Ara no en tenim excusa. Tots coneixem les recomanacions per exposar-nos al sol de manera responsable: evitar romandre al sol entre dos quarts de dotze del migdia fins a dos quarts de quatre i mitja de la tarda, no utilitzar cabins de raigs UVA artificial, portar sempre gorra amb visera, para-sol, ulleres de sol, roba, i naturalment, aplicar protectors solars de factor de protecció alt o molt alt, idealment de 50 o 50+.

Manuel, a la consulta, comenta al metge: “Escolteu, que si em poso aquesta crema estaré blanc tot l’estiu, semblaré un marcià!”

El bronzejat, sí, regal enverinat que ens ha portat la moda; curiosament, estar bronzejat sempre havia estat un senyal de baix nivell socioeconòmic i cultural, atès que era la gent que feia feines agrícoles les que sempre estaven morenes.

No va ser fins a la dècada dels anys 20 del segle passat, quan figures com Coco Chanel, literalment cremada durant una excursió marítima per la Rivera francesa, van iniciar un canvi d’actitud davant d’estar bronzejat. La seva tornada a París, mostrant el seu color daurat, va aixecar les enveges al seu voltant.

Maria pregunta a la consulta, què pot prendre per estar morena i evitar que el sol faci mal a la pell.

La ingesta de betacarotens, molt present en una gran varietat de fruites com la pastanaga, els mànecs, albercocs, meló, espinacs, etc., pot ser beneficiosa en quantitats moderades, no obstant això, ens sap fatal comunicar-vos que en cap cas substitueix la protecció solar en forma de cremes solars, roba, gorra. I vigileu! Si mengeu massa, correu el risc de prendre un color ataronjat que pot fer que us confongui amb la mascota del Mundial de Futbol d’Espanya de 1982!

I què fem amb les taques i berrugues? Sovint són fruit de cremades solars de jove, exposició continuada al sol, en resum, excessos que passen factura durant la maduresa, quan gaudim de més temps per estar a l’aire lliure.

Recordeu, el que heu fet, fet està, i això no vol dir que no puguem frenar el rellotge de l’envelliment començant una vida més sana (que inclou, entre d’altres, evitar les cremades solars o posar-se molt bru). Per evitar que les taques empitjorin, es notin més, o surtin noves, utilitzeu cremes diàriament que incloguin pantalla solar.

Durant l’hivern, una crema nutritiva o antienvelliment amb un factor de protecció solar (SPF) de 20 o 30 serà suficient. Pels mesos de sol, un protector de 50+, sobretot per a cara, coll, dors de mans i avantbraços.

Podreu veure la diferència amb els vostres amics o amigues que no fan cas d’aquestes recomanacions, al cap de poc temps.

I per alleugerir les taques més intensament, sol·liciteu consell al vostre dermatòleg, que us podrà aconsellar sobre l’ús de despigmentants en els mesos de tardor i hivern, i si no n’hi ha prou, utilitzar altres teràpies estètiques com els làsers o peelings químics.

I per a les berrugues seborreiques, ja sabeu, aquelles berrugues lletges, marronàcies, d’aspecte sec, rugós, de vegades greixós, el vostre especialista us reserva altres tractaments mèdics com la crioteràpia en esprai, la cirurgia o millor encara, el làser CO2, entre d’altres opcions.

No intenteu utilitzar remeis casolans, aneu al metge per assegurar que el que teniu a la vostra pell són berrugues, per tant, benignes, i no altres tumoracions no tan bones.

No dubteu a demanar consell, doneu-nos feina! Davant de qualsevol lesió a la pell, millor consultar que deixar-lo anar i tenir un ensurt més endavant.

I ara, a gaudir del Sol! (De manera responsable, és clar!).

Article de premsa publicat a Magna Magazine.